Főoldal

Belépés
Elfelejtett jelszó

Vegalife - vegetáriánus / vega ebédrendelés házhozszállítás

Boldog Karácsonyt kíván a VegaLife!

Jamie Oliver karácsonyi vegetáriánus receptejeivel kívánunk Nektek békés, boldog karácsonyt és örömteli újévet!

almas-zeller

 

Almás zellerkrémleves

Hozzávalók:

  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 apróra vágott hagyma
  • 1 zellerszár durvára vágva
  • 1 zellergumó, felaprítva
  • 4 db alma negyedelve, maghéjától megtisztítva (legjobb a Jonagold vagy a Topáz)
  • néhány szár kakukkfű levele
  • 2 liter zöldségalaplé (ha nincs más, kockából is elkészítheted)
  • 2 dl tejföl (20%-os)
  • néhány zsályalevél
  • pirított mogyoró vagy friss reszelt torma a szervírozáshoz

 

Elkészítés:

Egy nagy edényben hevítsük fel az olívaolaj felét. Adjuk hozzá a hagymát és a zellerszárat, majd közepes lángon kb. 10 percig főzzük, amíg megpuhulnak a zöldségek. Ezután hozzáöntjük az apróra vágott zellergumót, az almát és a kakukkfüvet, és 2-3 perc alatt összefőzzük. Adjuk hozzá a zöldségalaplevet, és kb. 30 perc alatt puhára pároljuk vele a zellert. Ha ez is megvan, levesszük a tűzről a levest, és egy kézi mixerrel simára turmixoljuk, és csak ezután öntjük hozzá a tejföl felét. Egy másik edényben felforrósítjuk a maradék olívaolajat, és a zsályaleveleket ropogósra sütjük benne. Szervírozáshoz megöntözzük a maradék tejföllel, díszíthetjük extra szűz olívaolajjal, a ropogós zsályalevelekkel, valamint szórhatunk rá pirított mogyorót vagy reszelt tormát.

 

karacsonyi_cannelloni

 

Karácsonyi zöldséges cannelloni

Hozzávalók:

  • olívaolaj
  • 2 gerezd tisztított, felaprított fokhagyma
  • 2 apróra vágott vöröshagyma
  • 2 közepes répa megtisztítva, felaprítva
  • 2 szár zeller apróra vágva
  • 1 kisebb darab szárított vörös chili paprika, összemorzsolva
  • 1 rúd fahéj
  • 1 nagy marék, apróra vágott fekete olívabogyó
  • 1 kis csokor friss rozmaring
  • 3x400g konzervparadicsom felszeletelve
  • 2x400g konzerv-csicseriborsó, lecsöpögtetve
  • tengeri só
  • frissen őrölt feketebors
  • 500g spenót
  • 1 szerecsendió
  • 300ml főzőtejszín (15%-os)
  • 400ml tejföl (20%-os)
  • 75g frissen reszelt parmezán sajt
  • 1 citrom
  • 500g cannelloni tészta
  • 75g fetasajt

 

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180oC-ra. Vegyünk egy serpenyőt, melegítsük fel lassú tűz fölött, majd öntsünk bele egy kevés olívaolajat. Szórjuk bele a hagymát, fokhagymát, répát és zellert, és dinszteljük, amíg puha lesz a zöldség – mielőtt barnulni kezdenének. Adjuk hozzá a chilit, a fahéjrudat és az olívabogyók felét, és főzzük tovább néhány percig. Tépjük le a rozmaring végeit, és tegyünk félre belőle 10-12 kis szálat, majd vágjuk apróra a maradékot. A rozmaringot a paradicsommal és a csicseriborsóval, valamint egy kevés vízzel hozzáadjuk a már puha zöldségekhez. Ezután, gyakori kevergetés mellett, főzzük kb. 20 percig, közben kóstoljuk, és sózzuk, ha szükséges. Vegyük ki a fahéjrudat és tegyük félre.

Amíg az elegyünk fő, fogjunk egy serpenyőt, löttyintsünk bele egy kis olívaolajat, majd adjuk hozzá a spenótot, és fonnyasszuk meg rajta. Szűrjük át jól, majd amikor eléggé kihűlt, aprítsuk fel, sózzuk, és reszeljünk rá egy kevés szerecsendiót. (Ha előkészített, mélyfagyasztott spenótot használunk, elegendő csak az ízesítéssel foglalkoznunk.)

Ezután vegyünk egy keverőtálat, és habverővel keverjük össze a tejszínt, a tejfölt és a parmezán nagy részét. Ízesítsük szerecsendióval, tengeri sóval és feketeborssal, majd reszeljük bele a citrom héját, és facsarjunk egy kevés levet is a citromból. Gyorsan keverünk még egyet rajta a habverővel, majd félretesszük.

Fogjunk egy (kb. 23 cm átmérőjű és 13 cm mély) hőálló edényt, kenjük ki olívaolajjal, kanalazzuk bele a paradicsomos keverék felét, és állítsuk bele a cannelloni csöveket. Amikor megbizonyosodtunk róla, hogy a tészták biztosan állnak, rászórjuk a spenót és a fetasajt felét, majd belekanalazzuk az edénybe a tejfölös krém felét is. Rázzuk meg kicsit a tálat, hogy a masszák kellőképpen elterüljenek, majd kanalazzuk rá a paradicsomos szósz másik felét is. Ekkor rászórjuk a maradék spenótot és a fetasajtot, valamint a maradék olívabogyót. Lefedjük az egészet a maradék tejfölös szósszal, majd a félretett fahéjrudat beleszúrjuk az egytálételünkbe, az edény oldalánál – ez tovább ízesíti sütés közben a tésztánkat. Díszítsük a rozmaringdarabokkal a cannelloni csövek tetejét, majd a maradék parmezánnal és egy kevés reszelt szerecsendióval megszórjuk az egészet. 30-40 percig sütjük.

 

csoki-parfe

 

Vegán csokoládés-cseresznyés törökméz parfé

Hozzávalók:

  • 200g tejmentes étcsokoládé
  • 85g héjától megtisztított mandula
  • 150g margarin
  • 85g koktélcseresznye
  • 100g szárított áfonya
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanál méz
  • ½ teáskanál szódabikarbóna

 

Elkészítés:

Először a törökmézzel kezdjük. Fogjunk egy tepsit, és kenjük ki jól étolajjal. Ezután egy magasabb falú serpenyőben alacsony láng fölött olvasszuk össze a cukrot a mézzel. Amikor összeolvadtak, tekerjük fel a lángot, és karamellizáljuk az elegyet, amíg sötét arany színűre nem vált. Ezután szórjuk bele a szódabikarbónát. Ez azonnal habozva elkezd kifutni, öntsük rá rögtön a kiolajazott tepsire. Tegyük félre kb. 20 percre, amíg megdermed, majd vegyük ki a tepsiből és törjük kisebb darabokra.

Ezután egy félkilós kenyérsütő formába helyezzünk folpackot úgy, hogy az oldalakon kb. 7-8 cm-re lelógjon, majd nyomkodjuk bele a formába jól, hogy gyűrődésmentes legyen. Törjük össze az étcsokit, és vágjuk durvára a mandulát. Forraljunk vizet, ami fölött egy hőálló edényben összeolvasztjuk az étcsokit a margarinnal. Amikor szép elegyet kaptunk, levesszük a gőzről az edényt, és beleszórjuk az összetört törökmézet, mandulát, cseresznyét és áfonyát, majd jól elkeverjük. Belekanalazzuk a keveréket a sütőformába, és egyengessük el a tetejét. A lelógó folpackkal óvatosan takarjuk be a parfét, majd tegyük fagyasztóba 1 órára. Ezután áttesszük a hűtőszekrénybe, amíg teljesen meg nem dermed. Amikor készen van, óvatosan kivesszük a sütőformából a folpack segítségével, lehúzzuk róla a folpackot, és kb. 2 cm vastagságú szeletekre vágva tálaljuk.

 

Tipp: tápanyagtáblázatokért kattints a receptek címére!

 

Forrás: jamieoliver.com

VegaLife
Étlap Ezeket az összetevőket nem használjukFelhasznált összetevőkinformációk

Üdvözlünk a VegaLife ebéd házhozszállító oldalán!

A VegaLife alapítóiként életfelfogásunk mentén fogalmaztuk meg szándékunkat: a vegetarianizmus (valamint a vegán életmód) hazai népszerűsítését. Értendő ez alatt a válogatott alapanyagokból, vegetáriánus receptek szerint készülő ételek terjesztése, mind a témát érintő hírek, újdonságok, érdekességek megosztása az arra fogékony közönséggel. 

Kellemes böngészést kívánunk oldalunkon!

 

 

eteleinkrol

Vega életmód

vegak

 

info