Főoldal

Belépés
Elfelejtett jelszó

Vegalife - vegetáriánus / vega ebédrendelés házhozszállítás

Szekérfesztivál/Ratha-yatra 2017 – Jóga | Mantra | India

A Szekéresztivál, Budapest legszínesebb indiai karneválja június 24-én, szombaton vonul az Andrássy úton át a Városligetig. Tégy egy túrát Indiában, légy az élmény részese!


 

A Szekérfesztivál egy ősi indiai tradíció továbbélése nyugaton. Az indiai Puri városából származik a hagyomány, amikor Krisna egy különleges formáját, Dzsagannáthot (a név jelentése: az Univerzum Ura) egy hatalmas szekéren díszes felvonulás keretében végighúzzák az emberek a városon. Az ünnepre a mai napig több millió hindu érkezik Orisza állam fővárosába. A tradíció pontosan 50 évvel ezelőtt egyfajta vándorünnepként honosodott meg nyugaton is, a Krisna-tudat mozgalmát megalapító Bhaktivedanta Swami Prabhupádának köszönhetően.

 

 

Hogyan csatlakozhatsz?

A Szekérfesztivál a Vörösmarty térről indul délelőtt 10 órakor és kb. 13 órakor érkezik meg a Városligetbe. A szekér a Vörösmarty tér – Deák tér – Andrássy út – Hősök tere – Városliget útvonalon halad majd. A menethez bárki csatlakozhat, aki szeretne bepillantást nyerni ebbe az ősi rítusba, vagy szívesen belecsöppenne egy fantasztikus indiai forgatagba. A Szekérfesztivál a legvidámabb és legszínesebb indiai parádé Budapesten, ahol vallási és társadalmi hovatartozástól függetlenül mindenkit szeretettel várnak!

 

A résztvevők díszes menetben húzhatják az Univerzum Urának, Dzsagannáthnak a feldíszített szekerét. A menet előtt lovasok, táncosok, énekesek, zenészek, gólyalábasok haladnak. A Városligetben, zöld környezetben változatos fesztiválprogrammal várják a családokat, kisgyerekeket, fiatalokat és időseket egészen 21 óráig. A Jóga Világnapja kapcsán a színpadi műsorban is kiemelt figyelmet kapnak a jóga-programok. Emellett indiai zenészek, hennafestés, táncok, színdarab, dobshow, gyermekprogramok, előadások, kérdezz-felelek, vegán ételkóstoló és fagylalt, valamint indiai bazár várja a vendégeket.

 

A Jóga Világnapja a fesztiválon

Szekérfesztivál fókuszában idén a jóga lesz, hiszen ezen a hétvégén ünnepelik a Jóga Világnapját szerte a világon. A világnapot India miniszterelnöke, Mr. Narendra Modi javaslata alapján fogadta el az ENSZ Közgyűlése 2014-ben. A 3. Jóga Világnapi rendezvény alkalmából az Indiai Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége országos rendezvénysorozatot szervez Gangesz-Duna Fesztivál és Nemzetközi Jóganap címmel, amely során a tradicionális jógaiskolák indiai és hazai képviselői jóga-programokkal, előadásokkal és workshopokon keresztül szeretnék megismertetni a jóga ősi hagyományát és pozitív mentális és élettani hatásait. A színes programsorozatnak idén a Szekérfesztivál is a részét képezi, hiszen a bhakti-jóga 5000 éves irányzatát képviseli. Az idei, 24. magyarországi Szekérfesztivál témája a Jóga és a Mantra, vagyis az összekapcsolódás művészete és technikái.

 

Ismered a lélek jeleit?

A Szekérfesztivál egy összetett és mély lelki jelentőségű ünnep, ahol minden mozzanatnak, minden elemnek szimbolikus jelentősége van. Isten különleges formája, amelyet az élőlények iránti szeretete hat át, a szekér húzására szolgáló kötelek, amelyek a kapcsolatot jelképezik Isten és ember között, a kötelek húzása, amely a karmánk alól való felszabadulást szolgálja, a színek, az illatok, a táncok és a dallamok mind egy régi-régi történetet mesélnek el újra és újra. Miért? A pazar felvonulás az emlékezést szolgálja, az emlékezést arra a misztikus forrásra, ahonnan minden élőlény ered. Az ősi indiai-védikus bölcsesség szerint az ember csak akkor lehet boldog, ha feltárja, felkutatja, megismeri és kapcsolatba lép ezzel a forrással, közvetlenül az önvaló megismerésén, az önismereten túl.

 

szekér

 

Misztikusan hangzik? Pedig egyszerű. A boldogságot külső élményekben és ingerekben keressük, pedig valójában bennünk rejlik és könnyedén elérhető. A teljes lelki elégedettséghez olyan erőforrást kell találnunk, amely kiapadhatatlan, és ezzel csordultig megtölteni magunkat. Akkor automatikusan kilazulnak a hétköznapi, anyagi dolgoktól való függőségeink csápjai. A vágyak elviselhetővé válnak, az elménk stabilizálódik. Ezt szolgálja a mantrameditáció, amelyet a Védák javasolnak, és ezt szolgálja maga a jóga is, amelyet bár ma leginkább egy kellemes sportágként ismerünk, valójában az egyén és a Legfelsőbb összekapcsolódását szolgálja, a test legyőzésén keresztül.

 

A jóga egyszerre a test és az elme sportja. Rugalmassá és egészségessé teszi a testet, és kiegyensúlyozottá mentális működésünket, de legfontosabb sajátossága más mozgásformákkal szemben az, hogy lelkileg is feltölt. A jóga szó jelentése: összekapcsolódás. A jóga és a mantrameditáció segít önmagunk legyőzésében és az elégedettség elérésében. Hát nem csodálatos, hogy az életben minden a kapcsolódási képességünk kiteljesedésén múlik? Az atomok a világunkat felépítő stabil szerkezetű molekulákká kapcsolódnak össze, az egyének családdá és szociális-társadalmi hálóvá, a lelkek pedig egy békés, lelki közeggé kapcsolódnak. Te is bekapcsolódnál? Lépj közelebb! India békéje és színes forgataga egyetlen napra Budapesten is megelevenedik.

 

VegaLife
Étlap Ezeket az összetevőket nem használjukFelhasznált összetevőkinformációk

Üdvözlünk a VegaLife ebéd házhozszállító oldalán!

A VegaLife alapítóiként életfelfogásunk mentén fogalmaztuk meg szándékunkat: a vegetarianizmus (valamint a vegán életmód) hazai népszerűsítését. Értendő ez alatt a válogatott alapanyagokból, vegetáriánus receptek szerint készülő ételek terjesztése, mind a témát érintő hírek, újdonságok, érdekességek megosztása az arra fogékony közönséggel. 

Kellemes böngészést kívánunk oldalunkon!

 

 

eteleinkrol

Vega életmód

vegak

 

info