Főoldal

Belépés
Elfelejtett jelszó

Vegalife - vegetáriánus / vega ebédrendelés házhozszállítás

Edd meg a szivárványt!

Tudtad, hogy a növények színe hatással van az életminőségedre? Sokat beszélünk tápanyagokról, miben van sok fehérje, többféle vitamin, de vannak a növénynek olyan alkotóelemei, amik nem tekinthető tápanyagnak, mégis hatással vannak az egészségünkre. Ezeket az anyagokat „fitokemikáliáknak” nevezik, amik bioaktív vegyületek, amelyek a növényben speciális védőhatást fejtenek ki. ezek közül most azokat emelnénk ki, amik a növény színéért felelős.

szivarvanyos

  • Lutein

A vegyület, ami a növények zöld színéért felelős. Kapcsolatba hozzák a rák bizonyos fajtáinak visszaszorításával. A kutatások szerint, minél több zöld színű növényt eszel, annál egészségesebb leszel. A lutein erőteljes antioxidáns, a zöld növények fogyasztása segíti a jó látást, és javíthat a már kialakult szürkehályogon is.  

Amiben megtalálhatod: Brokkoli, kelkáposzta, spenót, leveles zöldségek, kivi

  • Karotinoid

Narancssárga, világossárga növényekben található béta karotin, segíti a szervezetet a betegségekkel való küzdelemben és az egészség megtartásában. A luteinhez hasonlóan a béta karotin is erős antioxidáns, ezáltal csökkenti bizonyos ráktípusok kockázatát. Segíti a szervezet védekezőképességét, az immunrendszer támogatásával influenza idején.

Amiben megtalálhatod: sárgarépa, édesburgonya és a sütőtök. 

  • Likopin

A likopint a piros növények termelik, nagyon jól tudja segíteni a szervezetet a prosztatarák elleni harcban. A paradicsom az egyik legjobb likopinforrás. Érdekessége, hogy a kutatók azt találták, hogy főzés hatására jobban felszívódik, mivel az ételben van valami zsiradék is, amiben a likopin feloldódik. A rák mellett a szívinfarktus ellen is védelmet nyújthat.

Amiben még megtalálhatod: görögdinnye

 

  • Antocianidok

A vörös növényekben található antocianidok csökkentik az Alzheimer-kór kockázatát és csökkenthetik az öregedés folyamatát azáltal, hogy javítják a sejtek közti kommunikációt az idegrendszerben. A kutatások azt mutatják, hogy az 50 év felett kezdődő emlékezetromlás megfelelő mennyiségű szeder és áfonya fogyasztásával akár vissza is fordítható.

Amiben megtalálhatod: szőlő, szeder, málna, áfonya

 

  • Flavonoidok

Szintén a narancssárga színű növényekben találhatóak. A C-vitaminnal együttműködve, csökkentheti a rák kockázatát, erősíti a csontokat és fogakat, segít a sebek gyógyulásában és csökkenti a szívroham kockázatát.

Amiben megtalálhatod: sárgadinnye, barack, papaya, narancs, mandarin

  • Zeaxantin

A retinában található ún. sárgafolt egyik alkotóeleme, hiányában a sárgafolt nem tölti be a szerepét és károsodik a retina. Emiatt is hasznos és fontos a zeaxantinban gazdag sárga növények fogyasztása.

Sárgászöld: kukorica, avokádó, dinnye

 

A zöldségek és gyümölcsök nagyon fontos elemei a táplálkozásnak, ha naponta elegendőt fogyasztunk belőlük, segítenek megelőzni a szívbetegségeket és a rák bizonyos fajtáit. A WHO javaslata szerint napi minimum 400 gramm zöldséget, gyümölcsöt ajánlott fogyasztani, hogy jótékony hatásukat kifejtsék és ellenállóbbá tegyék szervezetünket a krónikus betegségekkel szemben mint a cukorbetegség és az elhízás.

VegaLife
Étlap Ezeket az összetevőket nem használjukFelhasznált összetevőkinformációk

Üdvözlünk a VegaLife ebéd házhozszállító oldalán!

A VegaLife alapítóiként életfelfogásunk mentén fogalmaztuk meg szándékunkat: a vegetarianizmus (valamint a vegán életmód) hazai népszerűsítését. Értendő ez alatt a válogatott alapanyagokból, vegetáriánus receptek szerint készülő ételek terjesztése, mind a témát érintő hírek, újdonságok, érdekességek megosztása az arra fogékony közönséggel. 

Kellemes böngészést kívánunk oldalunkon!

 

 

eteleinkrol

Vega életmód

vegak

 

info