Főoldal

Belépés
Elfelejtett jelszó

Vegalife - vegetáriánus / vega ebédrendelés házhozszállítás

Profi sportolók akik elképesztően sikeresek és vegánok

Társadalmunk igyekszik belénk sulykolni, hogy kiemelkedő fizikai teljesítményre csakis úgy vagyunk képesek, ha állati fehérjét tömünk magunkba. Ezért sokan csak a fejüket fogják, ha egy mondatban hallják a „vegán” és a „sportoló” szavakat. Nos, számukra igazán érdekes lehet, ha megtudják: a világklasszis sportolók között szép számmal találunk tisztán növényi alapú étrenden élő atlétákat is. Sőt – csak hogy tovább borzoljuk a kedélyeket – legtöbbjük azt állítja, hogy éppen a vegán étrendnek köszönhetően olyan sikeres a sportban.

Akár egészségügyi, akár etikai szempontok vezették a veganizmus felé (akár a kettő együtt), az alábbi tíz vegán atléta elképesztő sikerei példázzák a legjobban, miért nem kell feltétlenül húst fogyasztanunk ahhoz, hogy egészségesek és sikeresek legyünk az életben és a sportokban.

 

jimmorris

 

Jim Morris, testépítő

Jim Morrisról már mi is írtunk korábban: ő az a testépítő, aki – aktív korszakában – elnyerte a Mr. USA és a Mr. International címeket is. Igazából profi pályafutásának befejeztekor tért át a veganizmusra; azelőtt állandó emésztési problémák, székrekedés és ízületi gyulladások kínozták. Ahogyan Morris vallja: „Az egészséges lét tulajdonképpen egy életforma. Nem egy bizonyos diétának vagy mozgásformának köszönhető, hanem az élet minden aspektusának kombinációjaként kell értelmezni. Vállalnod kell a felelősséget saját magadért, az egészségedért és a döntéseidért.”

 

carllewis

 

Carl Lewis, rövidtávfutó, távolugró

Lewis a rövidtávfutásban (100m, 200m) és távolugrásban jeleskedett. A Track & Field News 1982-ben, 1983-ban és 1984-ben az év atlétájának választotta. Több világcsúcsot állított fel 100 méteren, valamint a 4×100m-es és 4×200m-es váltókban. A fedett pályás távolugrás világrekordját 1984-től tartotta, és 65 egymást követő győzelmével a sportág egyik leghosszabb veretlenségi sorozatát mondhatja magáénak. Pályafutása során a 100 méteres távot tizenötször teljesítette 10 másodperc alatt, a 200 méteres távot pedig tíz esetben 20 másodperc alatt. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1999-ben az évszázad sportolójává nyilvánította. Az amerikai Sports Illustrated magazin az évszázad olimpikonjának nevezte. 1990-ben váltott vegán étrendre, és úgy nyilatkozott: „az azt követő évem volt a legjobb sportolóként”. Lewis 1996-ban vonult vissza a profi sporttól.

 

richroll

 

Rich Roll, ultramaratonista

Az ultramaratonista Rich Roll ma is kirobbanó formában van, s bevallása szerint mindezt a szigorú vegán diétának köszönheti. Életmódváltása óta több mint húsz kilót fogyott, sőt, megszabadult drogfüggőségétől is. 2006-ban döntött a veganizmus mellett, és nagyjából ekkortájt kezdett el futni is. Leginkább azzal döbbentette meg az ultra-világot, hogy azelőtt soha egyetlen megmérettetésen sem vett részt, és rögtön az első (majd a második) próbálkozás alkalmával az első tíz között végzett – vegánként! A Men’s Fittness Magazine 2009-ben a világ 25 legfittebb férfija közé választotta.

 

venuswilliams

 

Venus Williams, teniszezőnő

Venus Williams az egyik leghíresebb hivatásos, korábbi világelső teniszezőnő (jelenleg tizennyolcadik az egyéni rangsorban). Hétszer nyert egyéniben Grand-Slam tornát (Wimbledon: 2000, 2001, 2005, 2007, 2008; US Open: 2000, 2001). Egyike azon kevés teniszezőnek, akinek párosban sikerült teljesítenie az ún. „Non-Calendar Year” Grand Slamet karrierje során, azaz mind a négy nagy tornán diadalmaskodni (a Grand Slam az egy naptári évben elért négy győzelmet jelenti). Emellett négy olimpiai aranyat is bezsebelt: egyet egyéniben és hármat párosban. 2011-ben kis időre visszavonult, ugyanis Sjögren-szindrómát állapítottak meg nála az orvosok. Ez egy afféle autoimmun betegség, amely bizonyos esetekben fájdalmas ízületi gyulladásokat is okozhat. Ekkor kezdett a teniszezőnő nyers vegán diétába. Úgy tűnik, bejött a „kúra”, hiszen 2012 óta ismét hivatásosan sportol, és sorra nyeri a mérkőzéseket…

 

brandenbrazier

 

Brendan Brazier, ultramaratonista

Brendan Brazier egy kanadai ultramaratonista, -triatlonista, egyúttal a vegán diéta elkötelezett híve. Profi évei alatt kétszer is megnyerte a kanadai ultramaraton bajnokságot (2003-ban és 2006-ban). Vega márkanévvel saját, vegán termékeket gyártó cége van. Brazier 15 évesen lett vegán, és úgy nyilatkozott, a jobb teljesítmény érdekében kezdett tisztán növényi étrenden élni, azóta pedig áttért a nyers veganizmusra. Úgy véli, ennek köszönhetően a betegségekből hamarabb kilábal, jobb az általános teljesítőképessége, alacsonyabb a stressz-szintje, és sokkal jobban alszik.

 

amandareister

 

Amanda Reister, testépítő, boxoló

2011-ben Amanda Reister nyerte meg az Észak-amerikai Naturál Testépítő Bajnokságot, tíz éves boxolói pályafutása során pedig összesen négy alkalommal lett a rangos Chicago Golden Gloves győztese. Amanda öt éves kora óta nem evett húst, a vegán étrendre pedig 2009-ben, 29 éves korában tért át. Jelenleg gyásztanácsadóként dolgozik: szeretett háziállataikat elvesztett emberek fordulnak hozzá lelki támaszért. Emellett állatkommunikátor is, és 2000 óta a pitbull-fajtamentés elkötelezett híve. Egyszer ekképp nyilatkozott: „Túléltem a rákot. Én vagyok a legjobb bizonyíték arra, hogy a növényi étrend igenis segít a rákos sejtek burjánzásának megállításában. Emellett pedig karcsú lettem, erős, és egészségesebb, mint valaha!”

 

alexanderdargatz

 

Alexander Dargatz, testépítő

A német Dargatz 2005 decemberében nyerte el a testépítő világbajnoki címet; a PeTA 2008-ban a legszexisebb német vegánnak jelölte. 2000 óta lelkes vegán, erről így fogalmazott: „Egyszerűen nincs rá okunk, hogy állati termékeket fogyasszunk, ráadásul rengeteg szenvedést okozunk vele. Szerintem ez kimeríti a bűncselekmény fogalmát. Nem tudnék nem vegán lenni azok után, hogy mindezt megértettem.”

 

macdanzig

 

Mac Danzig, MMA-harcos

Danzig, 2001-es debütálása óta, számos bajnokságot megnyert az MMA-érában (Mixed Martial Arts, azaz Kevert Harcművészetek). Rendkívül elismert sportoló az amerikai küzdősportok világában, ám idén márciusban visszavonult (azt megelőzendő, hogy a sorozatos agyrázkódások maradandó agykárosodást okozzanak). 2000-ben állást kapott egy menhelyen, ahol több vegánnal is megismerkedett. Ők nyitották fel a szemét, és vált Danzig is vegánná, illetve elhivatott állatvédővé.

 

ruthheidrich

 

Ruth Heidrich, futó

Ruth Heidrich 1982-ben, 47 évesen lett vegán, miután mellrákot állapítottak meg nála. Azóta több mint 900 érmet szerzett különböző távú futásai során, a legnagyobb sikereit 1988-ban érte el: egy éven belül két Ironman Triatlon bajnokságon is első helyezett lett (Új-Zéland, Japán).  1999-ben bekerült a „10 legfittebb amerikai nő” közé – és azóta is aktívan sportol.

 

kennethgwilliams

 

Kenneth G. Williams, naturál testépítő

Williams 2004-ben debütált a Los Angeles-i Natural Olympián, a világ legrangosabb naturál testépítő bajnokságán. A világ 37 országából érkező, több mint 200 versenyző közül a harmadik helyen végzett, ezáltal Amerika első vegán testépítő bajnokává avanzsált. Williams 2000-ben vált vegánná, spirituális okok miatt. Úgy érezte, változtatnia kell életén, miután rájött, a veganizmus nemcsak az állatok szempontjából jó döntés, hanem a környezetre és saját egészségünkre nézve is. A veganizmusról ő így vall: „A tested köszönetet mond, mert már tudja, mit kezdjen a bevitt étellel, ahelyett, hogy eltárolja azt valahol, ahol csak zsírrá válik”.

 

Forrás: Joan Landino Says

VegaLife
« 1/1 »
« 1/1 »
Étlap Ezeket az összetevőket nem használjukFelhasznált összetevőkinformációk

Üdvözlünk a VegaLife ebéd házhozszállító oldalán!

A VegaLife alapítóiként életfelfogásunk mentén fogalmaztuk meg szándékunkat: a vegetarianizmus (valamint a vegán életmód) hazai népszerűsítését. Értendő ez alatt a válogatott alapanyagokból, vegetáriánus receptek szerint készülő ételek terjesztése, mind a témát érintő hírek, újdonságok, érdekességek megosztása az arra fogékony közönséggel. 

Kellemes böngészést kívánunk oldalunkon!

 

 

eteleinkrol

Vega életmód

vegak

 

info