Főoldal

Belépés
Elfelejtett jelszó

Vegalife - vegetáriánus / vega ebédrendelés házhozszállítás

Hamarosan itt a tavasz – szabaduljunk meg a mérgektől!

Mi is az a tisztítókúra, miért van rá szükség, és egyáltalán: melyik fajtáját válasszuk, ha már egyszer rászántuk magunkat?

A tisztítókúra folyamán testünk megtisztul, vagyis detoxikálódik: a kúra segítségével semlegesítődnek vagy megsemmisülnek a szervezeteünkben felhalmozódott méreganyagok. A májunk, beleink, vesénk, tüdőnk, bőrünk, vérünk és nyirokrendszerünk együttesen dolgozik azon, hogy a mérgeket kevésbé ártalmas anyagokká alakítsák és kiválasszák szervezetünkből.

 

tisztito

 

Miért van szükség a tisztításra? Mert a mérgek mindenütt ott vannak. Nem csak az ételünkben – a levegőben, otthonunkban, még az irodában is! A számítógéptől kezdve a közös konyha vízcsapjáig, minden tele van méreganyagokkal és baktériumokkal. De ha ott is hagyjuk a munkaasztalt, és egy hosszabb vakációra utazunk, akkor pedig esetleg gondolkodás nélkül faljuk be a helyi kínálat finomabbnál-finomabb (ám ki tudja, milyen mérgeket tartalmazó) fogásait – és máris kész a baj. Sokan ilyenkor kezdenek bele a tisztítókúrába, és nem véletlenül! A megfelelően megválasztott diétás étrend akár napok leforgása alatt látható csodát művelhet: bőrünk visszanyeri fényességét és rugalmasságát, energiaszintünk hihetetlen magasságokba csap, jobb kedvűek, kiegyensúlyozottabbak leszünk.

Az alábbi főbb típusok közül választhatunk, ha tisztítókúrába akarunk fogni:

-  Gyümölcsdiéta: ilyenkor kizárólag gyümölcsöket fogyaszthatunk. Kissé szigorúbb formája a mono-diéta, amikor egyféle gyümölcsöt eszünk a kúra ideje alatt. Ennek legkedveltebb változata a görögdinnye-diéta, hiszen a dinnye 98%-os víztartalmával megfelelően hidratál is egyben. Ami mellette szól: finom (ha szereted a gyümölcsöket). Ami ellene: télen például nehezebb tartani a diétát, hiszen ekkor kevesebb gyümölcs közül választhatunk. Gyümölcsimádóknak és elfoglaltaknak ajánlott módszer.

-  Léböjtkúra: ekkor csak leveket fogyasztunk, általában frissen facsart gyümölcs- és zöldségleveket felváltva, naponta 4-8 alkalommal. Ami mellette szól: költséghatékony a levek elkészítése, továbbá a lének való gyümölcsökhöz, zöldségekhez is könnyű hozzájutni. Ami ellene: naponta 3-6 alkalommal megtisztítani, összevagdosni, majd kicentrifugázni a levet az alapanyagokból igencsak időigényes foglalatosság. Csak a kitartóknak javasolt!

-  Készen kapható (általában salaktalanító) programok: általában folyékony és por formájában lehet hozzájuk jutni, árban, kiszerelésben és tápanyagtartalomban lehet különbség közöttük. A legismertebbek közülük a colon kúrához ajánlott termékek. Ami mellette szól: kényelmes, időt spórolhatunk vele. Ami ellene: búcsút inthetsz a társasági életnek, ráadásul némelyik terméknek förtelmes az íze! Nagyon elfoglalt embereknek ajánlott.

-  Méregtelenítő étrend: számos tiszta, bio, feldolgozatlan, ugyanakkor tápanyagban gazdag étel van, melyeket rendszeresen fogyasztva a test méregtartalma jelentősen csökkenhet. Ami mellette szól: változatosan étkezhetünk a kúra alatt is. Ami ellene: némi utánajárást igényel az étrend összeállítása, ráadásul az alapanyagok elég drágák lehetnek. Olyanoknak javasolt, akik szívesen kutatják a netet, van idejük (és elég pénzük)…

A tisztítókúrák tehát igencsak különfélék: ihatunk leveket, shake-eket, smoothie-kat, szedhetünk bogyókat, kotyvaszthatunk porokat, vagy összeállíthatunk egész étrendeket. A programok hossza is eltérő: az egynapostól az egyhónaposon át egészen a félévig tartó kúráig számos variáció létezik. A végcél azonban mindig ugyanaz: megszabadulni a szervezetünkben felhalmozódott mérgektől, kezdőlökést adjunk egy esetleges fogyókúrának, fenntartsuk energiaszintünket – vagyis, hogy ragyogjunk kívül-belül.

Mindenképpen óvakodjunk az olyan kúráktól, amelyek túl alacsony kalóriatartalmú ételek/italok fogyasztását követelik, ezzel párhuzamosan kevés tápanyaghoz juttatja szervezetünket. Keressünk inkább olyant, ami bioélelmiszereken alapul, vitaminokban gazdag, mert csak így képes egy program „újraindítani” testünket, és a megfelelő, egészséges útra terelni életvitelünket.

Tippjeink:

-  Zöld smoothie – a mennyei manna! Számtalan zöld smoothie-recept kering a neten, érdemes minden reggel kipróbálni egyet, hiszen e turmixok tele vannak létfontosságú tápanyagokkal, így igazán energikusan indulhat a nap.

-  A tisztítókúra kezdetét megelőző napon se fald magad degeszre.

-  Nagyon sok vizet igyál a kúra alatt – egy kis uborka vagy citrom hozzáadásával izgalmasabbá teheted a vízfogyasztást.

-  Ha lé-alapú kúrát folytatsz, és úgy érzed, nem bírod már rágás nélkül, majszolj el egy kis zellert vagy uborkát – ettől még nem lesz kevésbé eredményes a program.

- Fagyasztott gyümölcsök – nagyon finomak, és az édesség utáni vágyat is csökkentik!

- Kezded elveszíteni a motivációt? Kényeztesd magad egy masszázzsal vagy pedikűrrel!

- Gondoskodj támogatókról – ha barátaid, kollégáid, családod támogat elhatározásodban, sokkal könnyebb lesz átvészelni a kúra nehézségeit.

 

Forrás: onegreenplanet.org

 

VegaLife
Étlap Ezeket az összetevőket nem használjukFelhasznált összetevőkinformációk

Üdvözlünk a VegaLife ebéd házhozszállító oldalán!

A VegaLife alapítóiként életfelfogásunk mentén fogalmaztuk meg szándékunkat: a vegetarianizmus (valamint a vegán életmód) hazai népszerűsítését. Értendő ez alatt a válogatott alapanyagokból, vegetáriánus receptek szerint készülő ételek terjesztése, mind a témát érintő hírek, újdonságok, érdekességek megosztása az arra fogékony közönséggel. 

Kellemes böngészést kívánunk oldalunkon!

 

 

eteleinkrol

Vega életmód

vegak

 

info