Főoldal

Belépés
Elfelejtett jelszó

Vegalife - vegetáriánus / vega ebédrendelés házhozszállítás

Boldog Vegán Napot!

Még nem ivódott be teljesen a hazai köztudatba, hogy november 1. nemcsak Mindenszentek napja, hanem jó ideje már a veganizmust is e napon ünneplik világszerte.

A mai napra elfogadott vegán világnézet kissé szövevényes történelmi utat járt be. Elsőként a „vegetáriánus” szót kezdték használni a XIX. században azokra utalva, akik kerülték a húst; ugyanakkor akik nem fogyasztottak a halat, tojást és tejtermékeket sem, azokat szigorú vagy teljes vegetáriánusnak nevezték. Az 1830-as években Amerikában, az 1840-es években pedig Angliában indultak kezdeményezések a szigorú vegetarianizmus terjesztésére, illetve az azt követő vegetáriánusok közösséggé kovácsolására. Nem nevezhető ekkor még mozgalomnak, de tény, hogy iskolák, közösségek és társaságok (első Vegetáriánus Társaság, 1847) létrehozásával ez idő tájt alapozták meg a veganizmus kialakulását.

veganvilagnapAz 1900-as évek elején aztán az első, (egyelőre csak felfogásában, és nem nevében) vegán receptkönyvek és már-már történelmi súlyú találkozók egyengették tovább a filozófia útját. A Vegetáriánus Társaság egy 1931-es ülésén például Mahátma Gandhi is részt vett, s felszólította a Társaság vezetőit, hogy a húsmentes étrendet ne csak az emberi egészség kérdéseként, hanem morális kérdésként hirdesse.

Végül az aktivisták munkássága révén 1944. november 1-jén megalakult a brit Vegán Társaság, melynek egyik szülőatyja, Donald Watson volt az, aki tulajdonképpen megalkotta a „vegán” kifejezést – akkoriban még „tejtermék nélküli vegetáriánus” jelentéssel bírt a szó. Mivel azonban a veganizmus követői a tojásfogyasztást is ellenezik, sőt, minden olyan terméket elutasítanak, amelyeket állati eredetű hozzávalókkal készítettek, így a Társaság 1951-ben a veganizmus definícióját ekképpen bővítette ki: „a világnézet, amely szerint az embernek az állatok kizsákmányolása nélkül kellene élnie”. A szót először 1962-ben közölte független szócikként az Oxford Illustrated Dictionary, így definiálva: „olyan vegetáriánus, aki nem eszik vajat, tojást, sajtot vagy tejet”. Ma a vegán szót még mindig használják mind a növényi alapú étrend, mind az életmód leírására, amely igyekszik teljesen kiküszöbölni az állatok használatát.

A veganizmust 1994 óta (a brit Vegán Társaság megalakulásának 50. évfordulója apropóján) minden év november 1-jén ünneplik világszerte. E napon, valamint újabban egész novemberben, vagyis a „Vegán Hónapban”, mind az étrendi (az étkezések során minden állati eredetű élelmiszert elvetők), mind az etikai (az állatok mint érző lények mindennemű kizsákmányolása és leölése ellen tiltakozók), mind pedig a környezeti vegánok (az állatok leölését a környezetre ártalmasnak, nem fenntarthatónak vélők) megemlékeznek az életmód atyjairól, és igyekeznek különféle akciókkal felhívni a tágabb társadalom figyelmét az eszme jelentőségére. 

vegan1

 Ma a gyertyagyújtás mellett tehát érdemes kis időt szentelnünk a veganizmusra is: kóstoljunk tej- és tojásmentes ételeket, készítsük el az ünnepi vacsorát vegán recept szerint, járjunk utána, melyek azok a kozmetikumok vagy más használati cikkek, amelyek állati életek árán kerültek a boltok polcaira. És ha nem is térünk át végleg a vegetarianizmusról a vegán életmódra, talán egy kis szemléletváltást mégis elérhet a Vegán Világnap…

 

VegaLife
Étlap Ezeket az összetevőket nem használjukFelhasznált összetevőkinformációk

Üdvözlünk a VegaLife ebéd házhozszállító oldalán!

A VegaLife alapítóiként életfelfogásunk mentén fogalmaztuk meg szándékunkat: a vegetarianizmus (valamint a vegán életmód) hazai népszerűsítését. Értendő ez alatt a válogatott alapanyagokból, vegetáriánus receptek szerint készülő ételek terjesztése, mind a témát érintő hírek, újdonságok, érdekességek megosztása az arra fogékony közönséggel. 

Kellemes böngészést kívánunk oldalunkon!

 

 

eteleinkrol

Vega életmód

vegak

 

info