Főoldal

Belépés
Elfelejtett jelszó

Vegalife - vegetáriánus / vega ebédrendelés házhozszállítás

Itt az „új” szuperélelmiszer: a teff

Ahogyan sorra válnak trendivé a különféle egészséges (vagy annak tartott) diéták, úgy fedezi fel a gasztronómia egymás után a letűnt korok, illetve a nélkülöző társadalmak gyakran fogyasztott terményeit. A legújabb ilyen gabonaféle az Afrikából származó teff, ami nemcsak gluténmentes, de jelentős tápanyagtartalma miatt előszeretettel aggatják e növényre is a „szuperélelmiszer” elnevezést.

Az etiópiai gabonanövényt – melyet magyarul tőtippannak is neveznek – egyre többen fedezik fel maguknak; kezdetben az Egyesült Államokban terjedt el, mára azonban bioboltokban, webshopokban Európában is hozzá lehet jutni a gluténmentes teffhez, aminek világos és sötét változata is ismert. Az elnevezés armharic nyelven „elveszettet”  jelent, ezzel utalva a magok kis méretére. Ez ugyanis a legapróbb szemű gabonaféle. 

 

teffteff2

 

A teffnek igen előkelő helye van az etióp gasztronómiában: a belőle sütött jellegzetes, szivacsos textúrájú, lapos kenyér nemcsak köretként, hanem evőeszközként is szolgál, az étel egyéb részeit abba bugyolálva teszik a szájba. A teff népszerűsége az utóbbi években egyrészt az etióp konyha népszerűsége miatt nőtt meg, másrészt a paleolit diétának, amelybe tökéletesen beilleszthető, tekintve, hogy teljesen gluténmentes gabona.

A teff vasban, kalciumban, cinkben, aminosavakban, proteinben, B-vitaminban és rostban gazdag: több kalciumot tartalmaz, mint a tej, több vasat, mint az árpa és a búza. Tartalmaz továbbá rezet, foszfort, magnéziumot, fehérjéket. Ráadásul gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Ha mindez nem lenne elég: a teff olyan ellenálló (más szóval rezisztens) keményítőt tartalmaz, amely nem bomlik le cukorrá, ezért cukorbetegeknek is ajánlják. 

Köretként való elkészítése pofonegyszerű: egy pohár gabonát két pohár vízzel kell felforralni, majd lefedni, állni hagyni, amíg az összes vizet magába szívja. A gluténmentes liszt sütéshez is kiváló (de kelesztett kenyeret éppen gluténmentessége miatt nem készíthetünk belőle). Ha igazi etióp ízeket kóstolnánk, próbáljuk ki az injerát: keverjünk össze másfél csésze tefflisztet két csésze vízzel, majd fedjük le, és szobahőmérsékleten hagyjuk állni, amíg buborékok nem jelennek meg rajta és enyhén savanykás nem lesz. Ez három napot is igénybe vehet. Az elkészült keveréket izlés szerint sóval ízesítjük. A továbbiakban úgy sütjük meg, mint az amerikai palacsintát (tehát a miénknél vastagabbra hagyjuk a tésztát).

 

Forrás: care2.com, origo.hu, nlcafe.hu, foodandwine.hu, bionivo.hu

VegaLife
Étlap Ezeket az összetevőket nem használjukFelhasznált összetevőkinformációk

Üdvözlünk a VegaLife ebéd házhozszállító oldalán!

A VegaLife alapítóiként életfelfogásunk mentén fogalmaztuk meg szándékunkat: a vegetarianizmus (valamint a vegán életmód) hazai népszerűsítését. Értendő ez alatt a válogatott alapanyagokból, vegetáriánus receptek szerint készülő ételek terjesztése, mind a témát érintő hírek, újdonságok, érdekességek megosztása az arra fogékony közönséggel. 

Kellemes böngészést kívánunk oldalunkon!

 

 

eteleinkrol

Vega életmód

vegak

 

info