Főoldal

Belépés
Elfelejtett jelszó

Vegalife - vegetáriánus / vega ebédrendelés házhozszállítás

Vegetarianizmus 2014: kicsi a bors, de erős?

A húsfogyasztás a jövőben drasztikusan nőni, vagy legfeljebb rövid ideig stagnálni fog – a kilátások némileg homályosak, és sajnos nem túl szépek. A világ népességének jelenleg mindössze néhány százaléknyi vegetáriánusának a hangja azonban egyre jobban hallható, s képes lehet arra, hogy fényt gyújtson az egészséggel, állatjogokkal és környezetvédelemmel még keveset foglalkozó fejekben… Számok, tények, jóslatok.

Sajnos a mai napig nem készült olyan átfogó, az egész világ népességére vonatkozó felmérés, amely pontosan bemutatná, mennyi vegetáriánus/vegán él jelenleg a Földön. Így csak a néhány országban elvégzett, nem mindig megbízható felmérések (a válaszadást meg nem követelő népszámlálások, illetve a nem minden esetben reprezentatív piackutatások) adatai alapján becsülhetjük azt meg.

A többnyire a 2000-es években lezajlott felmérések szerint a kutatók a teljes populáció nagyjából 6 százalékára saccolják a vegák arányát. Innen nézve, a több mint 7,2 milliárd ember közül kb. 432 millióan követik a vegetarianizmus valamely formáját, vagy tartják magukat vegetáriánusnak, illetve vegánnak. (Ausztrália: 5%, Ausztria: 3%, Belgium: 2%, Brazília: 8%, Csehország: 1,5%, Dánia: 1,5%, Franciaország: 2%, Hollandia: 4,5%, Horvátország: 3,7%, India: 40%, Írország: 6%, Izrael: 8,5%, Kanada: 4%, Kína: 4%, Nagy-Britannia: 3%, Németország: 9%, Norvégia: 4%, Olaszország: 6,7%, Spanyolország: 2%, Svájc: 5%, Svédország: 4%, Tajvan: 10%, Új-Zéland: 1,5%, USA: 5%)

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mindez csak durva becslés, sőt, a legtöbb adat már több mint tíz éves, és egymásnak ellentmondó számok is keringenek az interneten – ám egy hozzávetőleges képet azért kaphatunk a kérdésről. Emellett a különböző években készült kiértékelések közötti különbségek növekvő trendet sejtetnek, így talán tényleg igaz az állítás, miszerint egyre „trendibb” a vega életmód.

S hogy mindeközben miként alakul a globális húsfogyasztás? Nem szépítünk: folyamatosan nő. De hogy milyen ütemben, nos, erről már eltérnek a szakértői vélemények. Csak hogy három, az elmúlt hetekben megjelent tanulmány összegzését említsük:

  1. Német környezetvédelmi cégek közös értkezése szerint a világ húsfogyasztása drasztikusan (2050-re nagyjából 50%-kal: 320 millió tonnáról 470 millió tonnára) fog nőni;
  2. A gazdasági válság, így a termelés és a fogyasztás átmeneti visszaesése miatt a következő tíz évben alig növekszik a húsfogyasztás: jó, ha a két évvel ezelőtti szintet eléri 2023-ban – áll az Európai Bizottság beszámolójában;
  3. Egy brit ügynökség előrejelzése szerint pedig egyre többen mondanak majd le a húsról elvi okokból (többen, mint amennyivel átlagosan nő a népességszám), ezáltal nemcsak a vegetáriánus termékek fogyasztásában várható növekedés, hanem egyúttal a húskészítményekében is feltételezhető a visszaesés.

Sajnos csodát (még) nem várhatunk e téren, ám mindenképpen némi reménykedésre adhat okot, hogy a nyugati társadalmak egyre nagyobb hányada látja be: a húsipar nemcsak az állatokkal szemben kegyetlen, de Földünk véges természeti kincseit sem kíméli.

 

Forrás: gallup.com, euroveg.eu, evana.org, worldometers.info, dw.de, globalmeatnews.com

VegaLife
Étlap Ezeket az összetevőket nem használjukFelhasznált összetevőkinformációk

Üdvözlünk a VegaLife ebéd házhozszállító oldalán!

A VegaLife alapítóiként életfelfogásunk mentén fogalmaztuk meg szándékunkat: a vegetarianizmus (valamint a vegán életmód) hazai népszerűsítését. Értendő ez alatt a válogatott alapanyagokból, vegetáriánus receptek szerint készülő ételek terjesztése, mind a témát érintő hírek, újdonságok, érdekességek megosztása az arra fogékony közönséggel. 

Kellemes böngészést kívánunk oldalunkon!

 

 

eteleinkrol

Vega életmód

vegak

 

info